Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast. Przygotowuje się je na rodzinne imprezy, spotkania ze znajomymi albo bez okazji – do popołudniowej kawy. Istnieje mnóstwo wariacji na temat tego wypieku. Można urozmaicać go korzennymi przyprawami, bakaliami albo orzechami. Nie bez znaczenia są też jabłka, czyli główny składnik. Każdy gatunek jabłek smakuje nieco inaczej, dlatego smak szarlotki też nie będzie taki sam. Dziś mamy dla Ciebie przepis na jabłecznik bez cukru.
Szarlotka bez cukru to wciąż pyszny i wciągający deser. Podstawą będą oczywiście jabłka, ale dla osłody użyjemy dojrzałego banana, który zastąpi nam cukier wykorzystywany w klasycznych przepisach. Do ciasta dodamy też płatki owsiane – źródło błonnika, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę posiekanych orzechów. Wszystkie te składniki wystarczy ze sobą połączyć, przełożyć na blaszkę i upiec. Po ok. 30 minutach jabłecznik bez cukru jest już gotowy. Teraz najtrudniejsza część, czyli czekanie, aż ciasto przestygnie, bo wtedy łatwiej będzie je kroić.
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym ciastem? Przygotuj z nami szarlotkę bez cukru i zaserwuj ją rodzinie i przyjaciołom. Z apetytem zjedzą swój kawałek, a może nawet poproszą o dokładkę?
W blenderze umieść pokrojone jabłko, banana i jajka, a następnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Formę (ok. 21 x 21 cm) posmaruj odrobiną oleju i posyp mąką, żeby ciasto nie przywarło. Masę wylej do formy, a wierzch ciasta udekoruj plasterkami jabłka.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posyp je cynamonem, pokrój na kawałki i podawaj.