Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Święta, święta i po świętach. Po wizycie rodziny i przyjaciół, oprócz miłych wspomnień, często zostaje zapas jedzenia. Co zrobić z zapasem wielkanocnych ciast, które najbardziej smakują na niedzielnym śniadaniu, a potem z każdym kolejnym dniem podsychają?
Zgodnie z zasadą zero waste, nie wyrzucamy, tylko przetwarzamy!
Wielkanocna babka poddana recyklingowi może zmienić się w pachnącą i mięciutką szarlotkę. Wystarczy odrobina kreatywności i składniki, które masz w kuchni. Do jej przygotowania potrzebne będą m.in. jajka, budyń waniliowy i słodkie jabłka. Żeby ciasto upiekło się wilgotne i sprężyste, formę warto posmarować majonezem WINIARY. Na koniec posypać kruszonką. Od serca. Uwaga, zapach pieczonych jabłek i wanilii mogą sprawić, że w progu mieszkania zjawią się kolejni goście. Smacznego!
Babkę pokrój na plastry o grubości max 1 cm.
Z mąki, masła, 1 opakowania cukru waniliowego WINIARY i cukru pudru – przygotuj kruszonkę. Połącz z grubsza składniki palcami i wstaw ciasto do lodówki.
Jabłka pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj budyń WINIARY i skrop sokiem z cytryny. Możesz dodatkowo dodać odrobinę cukru, jeśli lubisz. Dokładnie wymieszaj.
Do miski wbij jajka. Dodaj mleko (lub maślankę), cukier waniliowy, cynamon, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość dokładnie ubij trzepaczką.
Formę do ciasta wysmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i obsyp bułką tartą. Kawałki babki ułóż na spodzie naczynia i polej masą jajeczną. Ułóż warstwę jabłek. Powtórz proces 2 lub 3 razy - za każdym razem lekko dociskając masę do formy.
Wierzch ciasta posyp kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30-40 min.
magda