Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przełóż składniki ciasta (mąkę pszenną, cukier puder, 200 g masła, łyżeczkę proszku do pieczenia i jajko) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Ugotuj dwa opakowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 200 ml mleka (aby uzyskać gęsty krem). Pozostaw do wystudzenia przykryty folią.
Starte jabłka wymieszaj z cynamonem i upraż na patelni, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie pozostaw jabłka do wystygnięcia.
Przygotuj bezę: umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach, aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy, na koniec dodaj skrobię i mieszaj jeszcze przez co najmniej minutę.
Na upieczonym spodzie ułóż trzy równe warstwy: jabłka, budyń i bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 60 minut.
Zostaw do wystygnięcia w piekarniku na minimum 2 godziny.