Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.
Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.
Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.
Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.
Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 55 minut.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.