Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz chęć na danie inspirowane kuchnią meksykańską? Świetnie się składa, bo mamy coś dla fanów kuchni świata, a zwłaszcza dla tych, który lubią połączenie słodko-pikantnych smaków. Odkryj nasz przepis na szarpaną wieprzowinę z ananasem.
Taco - przekąska z Meksyku
Połączenie mięsa, owoców, warzyw i aromatycznych przepraw to przepis na pyszne danie. Jeśli do tej pory nie miałaś/miałeś okazji próbować takich potraw, czas to zmienić. Szarpaną wieprzowinę z ananasem zrobisz z kilku składników – łopatki wieprzowej, ananasa, czerwonej cebuli, nachosów i taco. Taco to tradycyjny, meksykański dodatek do wielu dań i przekąsek. Cienkie, chrupiące placki przygotowuje się z mąki kukurydzianej, a następnie nadziewa się je rozmaitymi farszami. Do środka można włożyć np. świeże warzywa oraz upieczone lub ugotowane mięso albo odrobinę gulaszu czy innego dania jednogarnkowego. W naszym przepisie delikatnej ostrości dodaje przyprawa z Pomysłu na... kurczaka po meksykańsku WINIARY.
Gotowe taco z szarpaną wieprzowiną z ananasem możesz wzbogacić świeżymi i posiekanymi ziołami oraz salsą z pomidorów. Smacznego!
Wieprzowinę pokrój w dużą 4-5 cm kostkę. Ananasa obierz ze skóry, odetnij stwardniały środek, a miękką część pokrój na plastry. Cebulę pokrój w grube piórka.
Do worka z górnej części opakowania WINIARY Pomysł na... wrzuć mięso, a następnie dodaj przyprawę z dolnej części opakowania i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ananasa oraz cebulę i całość szczelnie zamknij.
Tak przygotowany woreczek połóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 50 min. Po upieczeniu daj mięsu chwile odpocząć. Następnie otwórz worek i zlej pozostały sos. Kawałki mięsa porwij na mniejsze kawałki.
Podawaj w bułce lub muszlach taco z ananasem, cebulą, nachosami i sosem z pieczenia. Możesz całość uzupełnić o świeże dodatki czy dodatkową salsę.