Polska kuchnia od zawsze kojarzona była głównie z mięsem. Jest ono obecne prawie w każdy daniu, a wiele osób tak się do niego przyzwyczaiło, że nie wyobraża sobie chociażby jednego posiłku bez niego. Okazuje się, że mięso jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Może być ono przygotowywane na wiele sposobów, a także w wielu formach. Idealnym przykładem na to są szaszłyki wieprzowe z piekarnika, które zaspokoją apetyt każdego z mięsożerców. To soczyste, idealnie wypieczone kawałeczki mięsa w towarzystwie sezonowych warzyw. Stają się one prawdziwym ratunkiem w momencie, kiedy nie mamy pomysłu na smaczny i szybki obiad!
Prosty i smaczny - taki jest przepis na szaszłyki wieprzowe z piekarnika!
Wiele osób kojarzy szaszłyki głównie z daniami na grilla. Wówczas na ruszt kładzione są długie wykałaczki, na których znajdują się kawałki dorodnego mięsa, a także rozmaite dodatki. Jednak nie powinniśmy się w kuchni ograniczać! Przepis na szaszłyki wieprzowe z piekarnika również jest możliwy do zrealizowania. Co więcej, nie zajmie nam on zbyt wiele czasu i nie skradnie nam resztek sił. Wystarczy nadziać mięso na wykałaczki - na przemian z warzywami, a następnie piec szaszłyki wieprzowe w piekarniku przez około 30 minut. Tak niewiele potrzeba, by zaspokoić apetyt swój i innych domowników. Pamiętajmy, że danie to sprawdzi się podczas każdej okazji. Nie ważne, czy jest to uroczysty obiad, czy może przyjęcie urodzinowe!
Szaszłyki wieprzowe w piekarniku - jak je przyprawić?
Sposobów na to, jak przyprawić szaszłyki wieprzowe z piekarnika jest wiele. Możemy natrzeć je ulubionymi ziołami, skorzystać z pikantnych przypraw, czy po prostu postawić na klasyczne połączenie soli i pieprzu. Przepis na szaszłyki wieprzowe z piekarnika pod tym względem nas nie ogranicza. Jeśli jednak chcemy, by mięso było bardziej soczyste i pełne smaku, wówczas możemy je zamarynować przez ok. 4-5 godzin przed pieczeniem. Pomysłów na marynaty do wieprzowiny jest dużo, więc z pewnością znajdziemy tę, która najbardziej nas przekonuje!
Z czym podawać szaszłyki wieprzowe z piekarnika?
Szaszłyki wieprzowe w piekarniku to proste i smaczne danie, do którego możemy dobrać niezwykle wiele dodatków. Świetnie będą się one komponowały z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Możemy je podawać także z frytkami lub ryżem. Co więcej, świetnym pomysłem jest także przygotowanie sosu czosnkowego lub pikantnego, w zależności od naszych preferencji!