Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczaka pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w podobnej wielkości kawałki. Cebulę pokrój w plastry. Kurczaka z cukinią zamarynuj w Paście Winiary i pozostaw do zamarynowania min. 15min.
Po tym czasie nabij mięso naprzemiennie z warzywami na szpadki. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane szaszłyki grilluj na rozgrzanym ruszcie ok. 10 min.
Bakłażan nakłuj widelcem i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i dokładnie wymasuj. Tak przygotowanego ułóż na ruszcie i opiekaj z każdej strony ok 30 min.
Po tym czasie lekko przestudź i obierz. Bakłażana przełóż do miski. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, natkę pietruszki oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.
• Do przygotowania takiego dipu idealnie nada się pomarszczony i zwiędnięty bakłażan. Z pozoru nieapetyczny – stworzy równie pyszny sos. • Zamiast cukinii wykorzystaj takie warzywa jakie akurat masz w lodówce. Szaszłyki to świetna metoda aby wykorzystać takie pozostałości.