Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos rabarbarowy (chutney z rabarbaru): w małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę I podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.
Szaszłyki: piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.
Marynuj przez parę godzin w Ziarenkach Smaku i oleju rzepakowym.
Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.
Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo tacce grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
Podawaj z sosem rabarbarowym i pieczywem.