Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polędwice pokroić na kawałki (około 3x3cm), po czym zamarynować w marynacie z miodu, oleju, sosu sojowego i przyprawy do szaszłyków Winiary na dzień przed spożywaniem.
Następnego dnia pokroić paprykę w identyczne kawałki jak polędwice. Cebulę pokroić w ósemki, boczek w plasterki, a następnie w kawałki 3x3cm.
Na patyki do szaszłyków nabijać kolejno kawałki polędwicy, paprykę, boczek i cebulę do zapełnienia całej długości patyczka. Każdy szaszłyk należy ponownie przyprawić przyprawą do grilla (tym razem umiarkowanie!), a następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i położyć na grilla, żeby szaszłyki się dopiekły. Można od razu piec szaszłyki na grillu, lecz pieczenie w piekarniku daje pewność, że polędwica będzie dobrze upieczona. Podawać z sosem czosnkowym Winiary!