Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.
Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.
Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.
Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.