Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.
Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.
Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.
Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.