Kebab to jedno z tych dań, które w naszym kraju kojarzone jest z typowym fast-food. Co więcej, większość osób przekonana jest, że przysmak ten wywodzi się z Turcji. Jednocześnie choć mówi się, że kebab jest turecki, to jednak wiele wersji tej potrawy od dawna istniało także w innych krajach. Dla przykładu, Grecy przygotowali swoją wersję mięsa marynowanego, które następnie pieczone było na rożnie. Inną wersją mogą pochwalić się także mieszkańcy Afganistanu czy Iranu, gdzie przygotowuje się podobne "szaszłyki" z marynowanej baraniny. Śmiało można więc powiedzieć, że kebab ma wiele wariantów, a przepis pozwala na pełną dowolność.
Szisz kebab - przepis prosty i szybki w przygotowaniu
Szisz kebab - przepis to jedynie kilka chwil spędzonych przy grillu lub... przy teflonowej patelni! Wystarczy przygotować wcześnie mięso - doprawić je, dokładnie wymieszać, a następnie uformować w charakterystyczne ruloniki na patyczku. Całość wystarczy podsmażyć - ewentualnie podpiec na grillu i gotowe! Tak niewiele potrzeba, by zaspokoić apetyt każdego mięsożercy. Dodatkowo, przygotowanie sałatki z pomidorów, ogórków małosolnych i cebuli również jest wyjątkowo proste. Można się za to zabrać w momencie, kiedy mięso będzie się pięknie rumienić. Wszystko wystarczy pokroić w większe kawałki i skropić oliwą i octem. Całość możemy udekorować listkami mięty i obiad gotowy!
Szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych - danie na każdą okazję
Szisz kebab w towarzystwie sałatki z pomidorów i ogórków małosolnych to danie, które możemy zaserwować podczas każdej okazji. Nie ma znaczenia czy sezon grillowy się już zakończył, czy jeszcze nie! To świetna przekąska na ogrodową imprezę, danie główne na oryginalny, rodzinny obiad, a także szybki przepis na smakołyki w momencie, kiedy z wizytą przyjdą niezapowiedziani wcześniej goście!
Szisz kebab - z czym go serwować?
Szisz kebab - przepis tradycyjny zakłada podawanie go w towarzystwie wspomnianej już wcześniej sałatki, a także kultowego chlebka pita. Oczywiście pamiętajmy o tym, by pitę odpowiednio podgrzać w piekarniku, dzięki czemu będzie ona chrupiąca i smaczna. Możemy także pokusić się o przygotowanie sosu czosnkowego, pomidorowego lub tysiąca wysp. Będą się one świetnie komponować z aromatycznym mięsem, a także dodadzą mu odrobiny więcej smaku. Taki szisz kebab z sałatką z pewnością zaspokoi nasze podniebienie!