Sznycel - danie to mocno zakorzeniło się w Polsce, do tego stopnia, że wiele osób uważa je za "rodzime". Okazuje się jednak, że historia smakowitego sznycla jest nieco inna. Do tej pory pojawiają się różne spekulacje na temat jego pochodzenia. Choć kojarzymy sznycla głównie z kuchnią niemiecką, to jednak pierwsze wersje tego dania pochodzą z Austrii, a dokładniej z Wiednia. To właśnie tam, po raz pierwszy, przygotowano cieniutko rozbity kotlecik z mięsa wieprzowego. Obtoczono go w chrupiącej bułce tartej, a następnie usmażono na głębokim oleju. Danie to bardzo szybko stało się popularne w całej Europie. Zyskało sobie ono sławę do tego stopnia, że powstało wiele wersji i odmian tradycyjnego sznycla. Najciekawszą z nich wydaje się ta, która przygotowywana jest z mięsa mielonego!
Sznycel z mięsa mielonego - prosty przepis, który zawsze się sprawdza!
Sznycel z mięsa mielonego to wyjątkowo prosty przepis, który pozwoli nam stworzyć danie na każdą okazję. Co ciekawe, jeśli tylko mamy kawałek wieprzowej łopatki, to nawet mielone mięso możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednie doprawienie mielonki, a także uformowanie cienkich placuszków mięsnych o grubości od 0,5 do 1 centymetra. Całość wystarczy obtoczyć w jajku i mące i usmażyć. Ta potrawa zachwyci każdego mięsożercę i nie tylko! Sznycel z mięsa mielonego jest wyjątkowo ciekawą wariacją na temat klasycznej potrawy, która sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy bowiem bez problemu zaserwować sznycla w formie dania głównego na rodzinnym obiedzie, ale także włączyć go do uroczystego menu na chrzciny czy wesele!
Jak doprawić sznycla z mięsa mielonego?
Sznycel z mięsa mielonego, zakłada wykorzystanie klasycznej mieszanki przypraw. My jednak możemy zdecydować się na eksperymenty. Jeśli cenimy sobie ziołowe smaki i aromaty, wówczas zdecydujmy się na majeranek, rozmaryn, bazylię czy oregano. Jeśli z kolei cenimy sobie odrobinę pikanterii, to śmiało możemy postawić na pieprz cayenne czy imbir. W tym momencie możliwości mamy wiele. Pamiętajmy jednak, by doprawić sznycla z mięsa mielonego w taki sposób, by pasował on do dodatków, z którymi będzie serwowany. Pikantne wersje tej potrawy o wiele lepiej będą komponować się z gotowanym ryżem. Z kolei ziołowe aromaty, będą idealnym uzupełnieniem gotowanych ziemniaków. W ten sposób uda się nam stworzyć spójną i harmonijną mieszankę smaków, która zawsze, świetnie się sprawdzi - bez względu na okoliczności!