Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sznycel - danie to mocno zakorzeniło się w Polsce, do tego stopnia, że wiele osób uważa je za "rodzime". Okazuje się jednak, że historia smakowitego sznycla jest nieco inna. Do tej pory pojawiają się różne spekulacje na temat jego pochodzenia. Choć kojarzymy sznycla głównie z kuchnią niemiecką, to jednak pierwsze wersje tego dania pochodzą z Austrii, a dokładniej z Wiednia. To właśnie tam, po raz pierwszy, przygotowano cieniutko rozbity kotlecik z mięsa wieprzowego. Obtoczono go w chrupiącej bułce tartej, a następnie usmażono na głębokim oleju. Danie to bardzo szybko stało się popularne w całej Europie. Zyskało sobie ono sławę do tego stopnia, że powstało wiele wersji i odmian tradycyjnego sznycla. Najciekawszą z nich wydaje się ta, która przygotowywana jest z mięsa mielonego!
Sznycel z mięsa mielonego - prosty przepis, który zawsze się sprawdza!
Sznycel z mięsa mielonego to wyjątkowo prosty przepis, który pozwoli nam stworzyć danie na każdą okazję. Co ciekawe, jeśli tylko mamy kawałek wieprzowej łopatki, to nawet mielone mięso możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednie doprawienie mielonki, a także uformowanie cienkich placuszków mięsnych o grubości od 0,5 do 1 centymetra. Całość wystarczy obtoczyć w jajku i mące i usmażyć. Ta potrawa zachwyci każdego mięsożercę i nie tylko! Sznycel z mięsa mielonego jest wyjątkowo ciekawą wariacją na temat klasycznej potrawy, która sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy bowiem bez problemu zaserwować sznycla w formie dania głównego na rodzinnym obiedzie, ale także włączyć go do uroczystego menu na chrzciny czy wesele!
Jak doprawić sznycla z mięsa mielonego?
Sznycel z mięsa mielonego, zakłada wykorzystanie klasycznej mieszanki przypraw. My jednak możemy zdecydować się na eksperymenty. Jeśli cenimy sobie ziołowe smaki i aromaty, wówczas zdecydujmy się na majeranek, rozmaryn, bazylię czy oregano. Jeśli z kolei cenimy sobie odrobinę pikanterii, to śmiało możemy postawić na pieprz cayenne czy imbir. W tym momencie możliwości mamy wiele. Pamiętajmy jednak, by doprawić sznycla z mięsa mielonego w taki sposób, by pasował on do dodatków, z którymi będzie serwowany. Pikantne wersje tej potrawy o wiele lepiej będą komponować się z gotowanym ryżem. Z kolei ziołowe aromaty, będą idealnym uzupełnieniem gotowanych ziemniaków. W ten sposób uda się nam stworzyć spójną i harmonijną mieszankę smaków, która zawsze, świetnie się sprawdzi - bez względu na okoliczności!
Mięso mielone możesz przygotować w domu - wystarczy, że przepuścisz przez maszynkę kawałek łopatki wieprzowej. Możesz też użyć gotowego mielonego mięsa. Dodaj do niego przyprawę POMYSŁ NA... i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz jajko, jogurt z dodatkiem sody, starte ziemniaki i startą cebulę. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Mięso mielone pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
Rozłóż na blacie folię spożywczą, połóż na niej uformowane mięso - każdy klopsik po około 80-100 gramów. Otrzymasz od 8 do 10 sznycli z mielonego mięsa. Przykryj całość drugim kawałkiem folii i dobrze dociśnij. W ten sposób formuj sznycle o grubości około 0,5 cm - do 1 cm
Przygotuj talerz lub tacę przykryte papierem do pieczenia. Na talerz wsyp mąkę, w drugim naczyniu rozmieszaj jajko. Każdy sznycel obtocz w mące i jajku, a następnie odłóż na tacę.
Tak przygotowane sznycle z mięsa mielonego umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz około 20 minut. W razie potrzeby po 15 minutach możesz posmarować sznycle odrobiną oleju. Dzięki temu będą soczyste i będą miały jeszcze smaczniejszą, rumianą skórkę.