Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sznycle to danie, które większość z nas może kojarzyć z kuchnią niemiecką lub austriacką. To właśnie tamte regiony słyną z różnorodnych potraw mięsnych, które serwowane są na wiele, różnych sposobów. W Austrii także - zgodnie z historią - po raz pierwszy przygotowano sznycla wiedeńskiego, który stał się znany na całym świecie. Jednak sznycle z kurczaka mają swoje korzenie w regionie północnej Italii. Okazuje się, że to właśnie tam przygotowywano kotleciki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Włosi jednak zamiast kurczaka, wykorzystywali delikatne mięso cielęce, a także smażyli je na płytkim oleju. Faktem jest to, że panierowana cielęcina mogła nie być tak chrupiąca i soczysta, właśnie z uwagi na nieco odmienny sposób obróbki cieplnej. Niemniej jednak kotlety z kurczaka w panierce na dobre zagościły w kuchni polskiej, a także doczekały się wielu odmian. Możemy nawet przygotować je w wersji wegańskiej: https://www.gardengourmet.pl/produkt/sznycel-roslinny. Zajmie nam to jedynie kilka minut!
Sznycle z piersią z kurczaka - danie niezawodne!
Sznycle z piersią z kurczaka to danie, które śmiało można nazwać "niezawodnym". Dlaczego? Z bardzo prostego powodu - świetnie sprawdzi się ono podczas każdej okazji. Sznycle z kurczaka to potrawa uniwersalna - można serwować je w formie obiadu, a nawet i kolacji. Dodatkowo kotlety z kurczaka w panierce stały się podstawą polskiej kuchni. Obecnie w każdej restauracji możemy zamówić porcję sznycla i cieszyć się jego smakiem. Króluje ono także na stołach podczas różnych uroczystości jak np. wesele, Komunia Święta czy 18-ste urodziny. Nawet jeśli nasi goście doskonale znają sznycle z kurczaka, to jednak, jeśli je przygotujemy, to z pewnością nam oni nie odmówią!
Kotlety z kurczaka w panierce - z czym można je podawać?
Kotlety z kurczaka w panierce to danie, które daje wręcz nieograniczone możliwości w zakresie jego serwowania. Oczywiście, jeśli pozostajemy wierni polskiej kuchni, wówczas sznycle z kurczaka powinny być podawane z gotowanymi ziemniakami, a także z zestawem surówek. Jednak gotowane ziemniaczki możemy zastąpić ich pieczonym odpowiednikiem lub klasycznymi frytkami. Zdarza się, że niektóre osoby preferują sznycle z piersią z kurczaka w towarzystwie chrupiącego chleba. Pamiętajmy, by zawsze zaserwować kotlety z sosem w osobnej miseczce. Może być to dip czosnkowy, sos tatarski lub pikantny. Dzięki temu jeszcze bardziej urozmaicimy smakowite sznycle z kurczaka i sprawimy, że goście poproszą o dokładkę!
Do miseczki przesypać przyprawy, zioła i sól czosnkową, dodać ocet i miód, dokładnie wymieszać.
Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą ponacinać tak, żeby były cieńsze.
Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Kawałki zamarynowanego mięsa maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Mięso ułożyć na rozgrzany na patelni olej.
Smażyć na rumiano z obu stron.