Sznycle to danie, które większość z nas może kojarzyć z kuchnią niemiecką lub austriacką. To właśnie tamte regiony słyną z różnorodnych potraw mięsnych, które serwowane są na wiele, różnych sposobów. W Austrii także - zgodnie z historią - po raz pierwszy przygotowano sznycla wiedeńskiego, który stał się znany na całym świecie. Jednak sznycle z kurczaka mają swoje korzenie w regionie północnej Italii. Okazuje się, że to właśnie tam przygotowywano kotleciki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Włosi jednak zamiast kurczaka, wykorzystywali delikatne mięso cielęce, a także smażyli je na płytkim oleju. Faktem jest to, że panierowana cielęcina mogła nie być tak chrupiąca i soczysta, właśnie z uwagi na nieco odmienny sposób obróbki cieplnej. Niemniej jednak kotlety z kurczaka w panierce na dobre zagościły w kuchni polskiej, a także doczekały się wielu odmian. Możemy nawet przygotować je w wersji wegańskiej: https://www.gardengourmet.pl/produkt/sznycel-roslinny. Zajmie nam to jedynie kilka minut!
Sznycle z piersią z kurczaka - danie niezawodne!
Sznycle z piersią z kurczaka to danie, które śmiało można nazwać "niezawodnym". Dlaczego? Z bardzo prostego powodu - świetnie sprawdzi się ono podczas każdej okazji. Sznycle z kurczaka to potrawa uniwersalna - można serwować je w formie obiadu, a nawet i kolacji. Dodatkowo kotlety z kurczaka w panierce stały się podstawą polskiej kuchni. Obecnie w każdej restauracji możemy zamówić porcję sznycla i cieszyć się jego smakiem. Króluje ono także na stołach podczas różnych uroczystości jak np. wesele, Komunia Święta czy 18-ste urodziny. Nawet jeśli nasi goście doskonale znają sznycle z kurczaka, to jednak, jeśli je przygotujemy, to z pewnością nam oni nie odmówią!
Kotlety z kurczaka w panierce - z czym można je podawać?
Kotlety z kurczaka w panierce to danie, które daje wręcz nieograniczone możliwości w zakresie jego serwowania. Oczywiście, jeśli pozostajemy wierni polskiej kuchni, wówczas sznycle z kurczaka powinny być podawane z gotowanymi ziemniakami, a także z zestawem surówek. Jednak gotowane ziemniaczki możemy zastąpić ich pieczonym odpowiednikiem lub klasycznymi frytkami. Zdarza się, że niektóre osoby preferują sznycle z piersią z kurczaka w towarzystwie chrupiącego chleba. Pamiętajmy, by zawsze zaserwować kotlety z sosem w osobnej miseczce. Może być to dip czosnkowy, sos tatarski lub pikantny. Dzięki temu jeszcze bardziej urozmaicimy smakowite sznycle z kurczaka i sprawimy, że goście poproszą o dokładkę!