Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać i przygotowywać te warzywa na wiele sposobów. To jeden z naszych pomysłów na te sezonowe pyszności. Tym razem mamy dla Ciebie szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym, które świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jego główna część. Do tego surówka z ulubionych warzyw i gotowane lub pieczone ziemniaki. Pycha!
Czas na szparagi
Przygotowanie szparagów jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Taki obiad sprawdzi się, gdy chcesz poczuć smak sezonowych składników lub gdy po prostu nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Sprawdź, jak zrobić z nich smaczny posiłek – w sam raz na wiosnę lub lato.
Najpierw podsmaż oczyszczone szparagi na odrobinie oliwy z czosnkiem. W międzyczasie przygotuj sos koperkowy-śmietankowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dla podkręcenia smaku, dodaj do sosu sok i skórkę z cytryny. Dzięki temu sos będzie bardziej orzeźwiający. Podsmażone szparagi polej przygotowanym sosem. Do tego super pasują młode ziemniaczki i surówka. A jeśli to za mało, na górze możesz ułożyć jajko sadzone i prawdziwie wiosenno-letni obiad gotowy. Smacznego!
Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min.
Sos koperkowo-śmietankowy WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, dodaj startą skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Szparagi podawaj z sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem (opcjonalnie z jajkiem sadzonym).