Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na prostą, szybką przekąskę, którą zjesz, gdy niespodziewanie najdzie Cię ochota na coś dobrego? A możesz szukasz przepisu na małe co nieco dla niezapowiedzianych gości? Mamy przepis na szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem, który świetnie sprawdzi się w obu przypadkach. To ekspresowy przepis dla fanów sezonowych produktów. Dziś w roli głównej szparagi. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.
Szparagi na szybką przekąskę
Jeśli lubisz szparagi i chcesz w pełni skorzystać z sezonu na te pyszności, zobacz nasz przepis na szparagi z dodatkiem kremowego sosu na bazie majonezu z olejem awokado WINIARY. To zaskakujące połączenie, które skradnie Twoje serce i podniebienie.
Najpierw oczyść zielone szparagi i podsmaż je przez chwilę na oliwie z czosnkiem. Zdejmij szparagi z patelni i przygotuj sos z majonezu, czosnku, skórki i soku z cytryny, tartego parmezanu i posiekanego szczypiorku. Podsmażone szparagi podawaj z orzeźwiającym sosem cytrynowym. Do takiej przekąski pasują też grzanki, np. z czerstwego chleba lub garść zielonych liści, które świetnie połączą się z kremowym sosem. Smacznego!
Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min. Dopraw solą i pieprzem.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Szczypiorek posiekaj.
Majonez z olejem awokado WINIARY wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodaj starty parmezan oraz posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Szparagi podawaj z dipem cytrynowym.