Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.
W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.
Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.
Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.
Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.
Ponownie włącz ogrzewanie i gotuj całość do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).
Na koniec spróbuj i, jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajko ugotuj na twardo.
Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).