Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Beza bardzo często kojarzona z jest z trudnym wypiekiem, który wymaga umiejętności i lat doświadczenia. Wielu początkujących cukierników i miłośników słodkości boi się ją przygotowywać, ale mamy przepis, dzięki któremu zrobisz idealną bezę, nawet gdy dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi słodyczami.
Beza szwajcarska to jedna z łatwiejszych bez – ma ona wiele zalet, które sprawiają, że doskonale się z nią pracuje, a na jej bazie można przygotować wiele smakołyków, jak np. makaroniki, bezowe lizaki czy kremy do przekładania i dekorowania tortów. Chcesz wiedzieć, jak zrobić bezę szwajcarską? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Beza szwajcarska jest odporna na działanie temperatury, nie rośnie i nie zmienia kształtu w czasie pieczenia. Z łatwością możesz ją też zabarwić na dowolny kolor, dodając odrobinę barwników spożywczych.
Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie swoich słodkich wypieków – oto on, czyli beza szwajcarska, przepis już na Ciebie czeka! Przekonaj się, jakie to proste i zaskocz swoich bliskich deserem, jak z najlepszej cukierni.
W misce połącz białka z cukrem i szczyptą soli. Umieść miskę w kąpieli wodnej i ubijaj białka, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i energicznie ubijaj przez kolejne 8 - 10 minut, aż masa potroi objętość i będzie gładka, lśniąca i sztywna.
Po kilkudziesięciu minutach możesz wykorzystać bezę do przełożenia i udekorowania tortu albo jako bazę do makaroników czy domowych bezików. Bezę możesz też podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, orzechami, bakaliami lub czekoladą.
Renata