Jeśli szukamy przepisu na smakowity obiad i naszą uwagę skradnie enchilada z kurczakiem, to jesteśmy pewni, że mamy do czynienia z
kuchnią meksykańską. Jednak danie to funkcjonuje także pod nazwą szwajcarskie enchilady, co może wzbudzać pewne podejrzenia i konsternację. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom! Suizze Enchiladas to tylko nazwa, która zakorzeniona jest w kuchni meksykańskiej od wielu lat. Tak naprawdę, danie to nie ma ze Szwajcarią nic wspólnego. Jest to faszerowana tortilla z mięsnym nadzieniem, którą dodatkowo zapieka się w aromatycznym sosie. Jak wiadomo, kuchnia kraju Azteków słynie ze swojego zamiłowania do wszystkiego, co ostre i pikantne. W związku z tym, przepis na enchiladas bazuje na dużej ilości papryczek chili oraz innych dodatkach, które z pewnością mamy już w swojej kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości, by zaskoczyć gości unikalnym
pomysłem na obiad.
Przepis na enchiladas z kurczakiem do przygotowania w kilka minut
Przepis na enchiladas z kurczakiem jest na tyle prosty i szybki, że można go przygotować w dowolnym momencie dnia. Jest to wspaniały pomysł nie tylko na
rodzinny obiad, ale także na kolację lub prostą przekąskę do pracy. Kluczem jest przygotowanie sosu, który musi być ostry i aromatyczny. Bazuje na zielonych pomidorach, papryczkach serrano, mleku w proszku, parmezanie i ziołowych przyprawach. Wszystkie składniki należy dodać do gotującego się bulionu i zmiksować. Na koniec, wystarczy łyżeczka skrobii, by sos zgęstniał. Pamiętajmy, że papryczki serrano są wyjątkowo pikantne, więc korzystajmy z nich z rozsądkiem. W między czasie przygotowujemy kurczaka i nadziewamy nim tortillę. Całość, wystarczy zapiec pod pierzynką z sosu i sera. Po kilku minutach danie będzie gotowe i przypadnie do gustu wszystkim, którzy go spróbują.
Enchilada z kurczakiem - jak przełamać ostry smak?
Nie wszyscy kochają pikantne dania. Wystarczy odrobina więcej papryczki serrano, by enchilada z kurczakiem rozpaliła ogień na naszym języku. Jeśli chcemy nieco przełamać ostry smak, to po upieczeniu, możemy na wierzch wyłożyć odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Choć oryginalny przepis na enchiladas zakłada raczej serwowanie ich w towarzystwie meksykańskiej salsy, to jednak dla własnego dobra możemy zrobić mały wyjątek. Opcjonalnie, jeśli chcemy tylko odrobinę złagodzić pikantny smak, to skropmy enchiladas z kurczakiem sokiem z limonki, który tę pikanterię świetnie wyważy i nieco zredukuje.