Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polska kuchnia w dużej mierze opiera się na daniach mięsnych. Wieprzowina, wołowina czy nawet i drób to produkty spożywcze, bez których rzadko kiedy wyobrażamy sobie pełny i wartościowy obiad. Mięso może charakteryzować się różnym smakiem, co w dużej mierze jest uzależnione od sposobu jego przygotowania. Jednocześnie najważniejszym aspektem jest to, by po pieczeniu czy smażeniu, dalej zachowało ono swoją soczystość. W tym momencie, z pomocą przychodzi właśnie miodowa marynata do mięsa z szynki i każdego, innego rodzaju. Dzięki niej w prosty sposób można wydobyć pełnię smaku z każdego, kawałka mięsa. Co więcej, marynowane kawałeczki mięsa zwykle zachowują swoją soczystość podczas obróbki mięsnej i po prostu prezentują się w bardziej apetyczny sposób.
Marynata do mięsa z szynki - przygotujesz ją w kilka chwil!
Marynata do mięsa z szynki, karkówki czy drobiu jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu przepisów. Tak naprawdę, potrzebne jest nam jedynie kilka składników jak chociażby sos sojowy, zioła i czosnek, które połączymy z "głównym bohaterem", czyli z miodem. Miodowa marynata do kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny jest dość uniwersalna. Można wykorzystać ją zarówno podczas smażenia mięsa na patelni, ale także np. podczas jego grillowania czy pieczenia. W kilka minut możemy odmienić smak przygotowywanego dania i pozytywnie zaskoczyć każdego mięsożercę!
Miodowa marynata do kurczaka i innych rodzajów mięs - jak ją urozmaicić?
Oryginalna, miodowa marynata do karkówki i innych mięs charakteryzuje się względnie łagodnym smakiem. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zdecydowali się na subtelne zmiany. Przepis zakłada skorzystanie ze świeżych ziół, octu i sosu sojowego. Te składniki powinny być połączone z miodem oraz okraszone czosnkiem. Jeśli jednak chcemy, by całość była nieco pikantniejsza, wówczas zamieńmy świeże zioła na papryczkę chilli! Takie połączenie również świetnie się sprawdzi, a marynata do mięsa z szynki i innych rodzajów mięs nada im wyjątkowego, lekko ostrego posmaku!
Miodowa marynata do karkówki i innych mięs - ile powinno się marynować mięso?
Miodowa marynata do kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny powinna oddać cały swój smak i zamknąć go w strukturze mięsnych kawałków. Zasada jest więc prosta - im dłużej mięso będzie marynowane, tym lepiej. Zaleca się, by pozostało ono zanurzone w marynacie przez co najmniej 4 godziny, a jeszcze lepiej będzie, jeśli pozostawimy je w niej na całą noc!
Zioła posiekaj i wsyp do miski.
Zalej olejem oraz przyprawą Maggi i octem. Dodaj sos sojowy, miód, paprykę oraz pozostałe przyprawy.
Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso – im dłużej będzie leżeć w marynacie, tym będzie lepsze.