Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Odłóż na bok do przestygnięcia.
Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni, aż uzyska złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Podsmaż, aż mięso straci swoją surowość. Do mięsa i cebuli dodaj Sos Boloński Winiary, doprowadź do zagotowania. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Dorzuć do sosu, wymieszaj. W wersji wege zamiast mięsa możemy wykorzystać zmielone tofu naturalne albo tofu wędzone pokrojone w kostkę. Świetnym zamiennikiem mięsa będzie tutaj również ciecierzyca, która wniesienie do dania duża białka. Doskonałym urozmaiceniem dania jest też dodatek większej ilości sezonowych warzyw, które wcześniej można podgotować i dodać jako jedną z kolorowych warstw. Proponuję fasolkę szparagową podgotować z pieczarkami - doskonale sprawdzi się w takim połączeniu. Albo dodać np. cukinię, dynię...
W międzyczasie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Dno naczynia żaroodpornego wyłóż połową ziemniaków, tak, aby nachodziły na siebie. Posyp je oregano, a następnie wyłóż przygotowaną warstwę mięsną. Na wierzch ułóż pozostałe ziemniaki, posyp je oregano. Jajko wymieszaj ze śmietanką i serem. Wylej na zapiekankę, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Piecz w 170 stopniach, funkcja grzanie góra - dół przez ok. 25 minut.
Zapiekankę po wyciągnięciu z piekarnika możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi i posiekaną natką pietruszki.
Do zapiekanki możemy wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu, dzięki temu nic się nie zmarnuje. Możemy je również ugotować dzień wcześniej, np. w mundurkach, skracając sobie tym samym czas przygotowania. Na tę ilość składników polecam wybrać większe naczynie żaroodporne, a jego dno i boki wysmarować masłem. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyciągnąć zapiekankę na talerz.