Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
Warzywa zalać 2 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowaną dodać do gotujących się warzyw.
Do garnka dodać także umyte skrzydełka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, marchewki i pietruszki.Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
Do prawie gotowej zupy dodać szklankę kaszy jęczmiennej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.10-15 minut.
Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.