Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, obierz je ze skóry i szypułek. Pomidorki cherry przekrój jedynie na połowę, duże pomidory pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj. Seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Wędlinę pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmaż cebulę z wędliną. Kiedy mieso się zarumieni, a cebula zmięknie, dodaj seler naciowy oraz marchewkę i smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj pomidory oraz zioła i duś całość na średniej mocy około 10-15 minut. Po tym czasie całość dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu. Gorący odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
Podawaj z ulubionymi dostępnymi dodatkami – świeże zioła, prażone pestki i ser dojrzewający. WSKAZÓWKA: Do makaronu możesz dodać ulubione warzywa lub pominąć mięso i przygotować wersję wegetariańską.