Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.
Z 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.
Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Edyta