Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika bez oliwy, aż staną się chrupiące i złociste. Po tym czasie przesyp je do osobnej miseczki.
Pierś z kurczaka dopraw pieprzem i posmaruj 1 łyżką bulionu ze słoika. Jeżeli masz możliwość to odstaw mięso do zamarynowania na minimum pół godziny. Po tym czasie kurczaka usmaż w garnku z dodatkiem oliwy, aż będzie złoto brązowy. Odstaw.
W tym samym garnku wymieszaj kuskus, połowę uprażonych pestek oraz 2 szklanki wrzącej wody. Dodaj bulionu ze słoiczka i dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na ok 15 min aż kuskus wchłonie cały płyn.
Po tym czasie kuskus wymieszaj widelcem aby stał się bardziej sypki. Dodaj pestki granatu i posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz całość dopraw pieprzem . Dokładnie wymieszaj.
Sałatkę podawaj z pokrojonym kurczakiem, pozostałymi prażonymi pestkami oraz pokruszonym serem feta.