Tacosy to danie, które jest określane jako "meksykański klasyk". Nie da się ukryć, że te smakowite, mini-placki w tortilli z soczystym nadzieniem mięsnym i innymi dodatkami, bardzo szybko zakorzeniły się także w europejskiej kuchni. Zakłada się, że tacos to danie, które pochodzi jeszcze z czasów imperialistycznych, hiszpańskich podbojów. Jednocześnie na przestrzeni lat tacos al pastor, a także inne wersje tego dania przechodziły wiele zmian. Często wskazuje się, że w smaku przystawka ta jest wyjątkowo podobna do innego klasyku kuchni meksykańskiej, czyli burrito. Mimo wszystko, tacos al pastor to jedna z tych odmian i wersji tradycyjnego przepisu, która uwielbiana jest przez Europejczyków. Możemy to danie przygotować w prosty sposób, we własnej kuchni!
Tacos al pastor - szybki przepis do przygotowania w kilka minut!
Często zdarza się, że goście przychodzą do nas w najmniej oczekiwanym momencie. Wówczas każda gospodyni martwi się co może przygotować, by nie powitać ich „pustymi rękami". Okazuje się, że tacos al pastor będzie jednym z lepszych rozwiązań! Wystarczy tylko 15 minut na zamarynowanie wieprzowiny i kolejne 10 minut na przygotowanie meksykańskich "łódeczek". Całość dekorujemy grillowanym lub lekko podsmażonym ananasem i skrapiamy sokiem z limonki. Przygotowany farsz nakładamy do wcześniej podgrzanych placuszków z tortilli. Takie szybkie i proste danie pozytywnie zaskoczy naszych gości i nas samych!
Tacos al pastor - danie, które zawsze się sprawdzi!
Nie mamy pomysłu na obiad? A może szukamy wyjątkowej przekąski na imprezę urodzinową? Otóż wystarczy przygotować tacos al pastor! Ten meksykański klasyk sprawdzi się dosłownie podczas każdej okazji. Tacos może spełniać rolę szybkiej przekąski lub przystawki, ale także dania głównego. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Jest to niezawodny i sprawdzony przepis na to, by zadowolić nawet najbardziej wymagających.
Z czym podawać tacos al pastor?
Tacos al pastor jest daniem kompletnym. Zawiera szarpane mięso, ananasa oraz cebulę, czosnek i inne dodatki. Jeśli jednak zależy nam na tym, by to danie urozmaicić, wówczas możemy posypać je posiekaną natką kolendry. Możemy także zdecydować się na przygotowanie tradycyjnego guacamole, które również znajdzie się we wnętrzu "meksykańskiej" łódeczki. Ciekawym rozwiązaniem jest także dip ziołowy na bazie jogurtu, który świetnie skomponuje się z lekko słodkim ananasem i wyrazistym smakiem mięsa.