Tacos to jedno z tych dań, które coraz śmielej podbija europejskie stoły. Nie da się ukryć, że zadomowiło się ono także na dobre w Polsce. Wiele restauracji i food-trucków serwuje je w różnych wersjach. Oryginalne tacos jest jednak domeną kuchni meksykańskiej. To właśnie tam, te niewielkie placki tortilli wypełniane były różnymi dodatkami - najczęściej fasolą, szarpaną wołowiną i kurczakiem, a następnie serwowane w towarzystwie smakowitego sosu guacamole. Rodowici Meksykanie cenią sobie dania pikantne, dlatego też tacos zawsze okraszone było dodatkiem papryczki chilli czy jalapeno. Obecnie jednak powstało wiele wersji tego meksykańskiego przysmaku, które dopasowują się do różnorodnych preferencji smakowych. Największą popularnością cieszy się tacos z kurczakiem i awokado, które każdy z nas może przygotować we własnym domu!
Tacos z awokado - szybka i prosta przekąska na imprezę oraz pomysł na smaczny obiad!
Tacos z awokado większości z nas może kojarzyć się z szybką przekąską imprezową. Sprawdza się ona świetnie w kontekście organizacji urodzin, przyjęcia imieninowego, a także zwykłego grilla w ogrodzie. Jednocześnie tacos z awokado to również jeden z lepszych pomysłów na przekąskę podczas tematycznych imprez firmowych i nie tylko. Danie to możemy zaserwować również w formie głównego obiadu i możemy być pewni, że domownicy będą z niego zadowoleni. Samo przygotowanie meksykańskiego tacos z kurczakiem i awokado jest wyjątkowo proste. Wystarczy przygotować tortillę, mięso, a także ulubione dodatki i oczywiście awokado - najlepiej pokrojone w cienkie plasterki. Możemy również pokusić się o posypanie całości natką pietruszki, by dodać daniu nieco więcej kolorytu. Z pewnością jest to pomysł na szybki i sprawdzony obiad czy przekąskę, która sprawdzi się bez względu na okoliczności.
Z czym można podawać tacos z kurczakiem i awokado?
Tacos z kurczakiem i awokado najlepiej będzie podawać z różnymi sosami. Możemy przygotować 3 różne dipy: sos czosnkowy, ziołowy i pikantny i umieścić je w środku "łódeczki" z mięsem i dodatkami. Świetnie sprawdza się także ćwiartka limonki, którą można skropić gotowe tacos tuż przed podaniem. Niektórzy decydują się na posypanie tacos z awokado startym, żółtym serem, zaś inni preferują pokrojone w talarki jalapenio. Tak naprawdę, tacos możemy serwować z różnymi dodatkami i składnikami. Zawsze będzie ono smakowało w wyjątkowy sposób.