Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia meksykańska to przede wszystkim kuchnia kolorowa, wyrazista i oryginalna. Mieszkańcy Meksyku doskonale wiedzą, że je się również oczami. Z tego też powodu na ich talerzach zawsze goszczą różnorodne barwy i smaki. Jeśli mowa o kuchni z tamtego kraju, to w naszych skojarzeniach może pojawić się od razu taco z szarpaną wołowiną. Tacosy to jedno z tych dań, które bardzo szybko zakorzeniło się w Europie i podbiło kubki smakowe większości z nas. Oczywiście, oryginalne taco z szarpaną wołowiną obecnie doczekało się wielu odmian i wersji, które choć odbiegają od klasycznego przepisu, to jednak dalej zachwycają smakiem. Mowa tu chociażby o tacos z granatem, które możemy przygotować we własnym domu!
Taco z szarpaną wołowiną, awokado i granatem - kolorowe danie na każdą okazję
Taco z szarpaną wołowiną z natury powinno być pikantne. Mieszkańcy Meksyku w swoich dania nie oszczędzają na papryczce chilli czy jalapeno. Jednak ten przepis na tacos z szarpaną wołowiną jest zupełnie inny. To kolorowe, smaczne danie na każdą okazję, w którym lekko pikantny smak mięsa zostaje przełamany kwaśnością granatu i soku z limonki. Dodatkowo, całość jest stonowana przez względnie naturalne w smaku awokado, a także ozdobiona listkami orzeźwiającej kolendry. Tacos z szarpaną wołowiną to przepis, który możemy przygotować praktycznie zawsze - na imprezę, na urodziny, czy jako oryginalny, domowy obiad. Uniwersalność potrawy sprawia, że dopasuje się ona na każdą okazję!
Meksykańskie taco z szarpaną wołowiną - szybko i prosto
Taco z szarpaną wołowiną to przepis, który składa się jedynie z kilku prostych składników, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Oczywiście kluczem do sukcesu staje się rozdrobnione widelcem mięso, najlepiej z udźca wołowego. Jednak pozostałe składniki dodawane są w formie surowej. Musimy więc jedynie posiekać świeżą kolendrę, pokroić awokado oraz wyłuskać nasionka granatu. Całość wystarczy umieścić w placuszku przypominającym niewielką tortillę i skropić sokiem z limonki przed podaniem!
Jaki sos do taco z szarpaną wołowiną?
Taco z szarpaną wołowiną najczęściej serwowane jest w towarzystwie kwaśnej śmietany. Świetnie uzupełnia ona połączenie granatu i mięsa. Jeśli jednak zależy nam na nieco bardziej oryginalnym smaku, wówczas możemy zdecydować się na sos jogurtowy z dodatkiem ziół lub sosem czosnkowym. W takiej wersji tacosy zaspokoją potrzeby tych, którzy nie przepadają za nadmierną pikantnością i cenią sobie łagodny, aksamitny smak.
Wszystkie suszone przyprawy wymieszaj ze sobą.
Wołowinę natrzyj przyprawą Maggi oraz pieprzem, a następnie mieszanką przypraw. Odstaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na 12 godzin.
Po zamarynowaniu wołowinę obsmaż na złoto z każdej strony i przełóż do brytfanki z zamknięciem
Dodaj bulion i przecier pomidorowy i piecz w temp 160˚C przez ok. 3 godziny aż wołowina będzie miękka i rozpadająca się.
Awokado i pomidora pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki oraz dopraw solą i pieprzem.
Mięso podziel widelcem na drobne kawałki i wymieszaj z powstałym przy pieczeniu sosem.
Granaty obierz i wydobądź z nich pestki.
Farsz nakładaj do placków à la tortilla z dodatkiem salsy i sałaty.
Podawaj z kolendrą i kwaśną śmietaną sowicie posypane pestkami granatu.