Tagliatelle z grzybami - spełnienie marzeń każdego miłośnika makaronów, nawet jeśli nie jest to
spaghetti bolognese. Kremowy sos, dodatek grzybów, a także mięciutki makaron to idealne połączenie na każdą porę roku. Może ciężko będzie w to uwierzyć, ale przepis ten - przynajmniej jego cześć - nawiązuje do tradycyjnego dania
kuchni włoskiej. To właśnie w słonecznej Italii królują różne rodzaje makaronów, choć faktem jest to, że nie są one serwowane z gęstymi, kalorycznymi sosami. Makaron tagliatelle znacznie różni się od klasycznego spaghetti. Są to szerokie i długie wstążki makaronu, które często we włoskich restauracjach przygotowane są ręcznie, zgodnie z "domowymi" przepisami. Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym to nieco swobodniejsza interpretacja przepisu z Włoch Gęsty kremowy sos jednak skutecznie to danie wzbogaca i sprawia, że staje się bardziej pożywne.
Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym - danie na każdą okazję
Jeśli nie mamy aktualnie
pomysłu na obiad, a być może szukamy dania, które możemy przygotować w prosty i szybki sposób, to tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym sprawdzi się tu idealnie. Jest to przepis tak prosty, że poradzimy sobie z nim nawet bez większych zdolności kulinarnych. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a grzybki podsmażamy i mieszamy. Tylko tyle wystarczy, by tagliatelle z grzybami znalazło się na naszym talerzu. Dodatkowo danie to jest na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzi się ono na dosłownie każdą okazję. Możemy zaserwować je nie tylko w formie rodzinnego obiadu, ale także przygotować je na kolację lub uroczyste przyjęcie, które organizujemy w domu. Unikalny smak, zapach oraz konsystencja sprawią, że takie danie podbije kubki smakowe wszystkich, zebranych gości.
Tagliatelle z grzybami - jak można je urozmaicić?
Tagliatelle z grzybami to danie, które samo w sobie jest smaczne i kompletne. Jednocześnie jesteśmy mamy ochotę na to, by nieco zmodyfikować przepis, wówczas możemy się na to zdecydować. W przypadku, kiedy brakuje nam dodatku mięsa, możemy do sosu dodać podsmażone kawałeczki kurczaka. Świetnie skomponują się one z grzybowym aromatem. Dodatkowo możemy posypać makaron startym parmezanem i udekorować listkami bazylii. Ziołowe przyprawy dodatkowo podbiją smak i zapach. Nie potrzebujemy w tym momencie żadnych, innych dodatków. Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym z pewnością podbije nasze kubki smakowe i sprawi, że poprosimy o dokładkę. Jeśli mamy na to ochotę, możemy także przygotować
tagliatelle w sosie łososiowo śmietanowym, które jest alternatywną interpretację tego przepisu.