Każdy z nas kojarzy słoneczną Italię z różnymi rodzajami makaronów. Włosi rozpowszechnili bowiem kultowe przepisy ze swojej kuchni w dosłownie całej Europie. Makaron tagliatelle stał się znany także i w Polsce, a obecnie jest on dostępny w praktycznie każdym markecie! Są to szerokie i grube pasy, które po ugotowaniu wręcz rozpływają się w ustach. Z dodatkiem szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów, możemy przenieść się w kulinarną podróż do najcenniejszych włoskich smaków. Tagliatelle z szynką parmeńska i suszonymi pomidorami to danie, które ze śmietanowym sosem zaskoczy nasz swoim łagodną, aksamitną konsystencją, a także głębokim, pełnym wyrazu smakiem. Włosi dobrze wiedzą, że dobry posiłek potrafi umilić cały dzień.
Tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami - danie na każdą okazję
Makaron tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to danie, które jest na tyle wykwintne, że z powodzeniem możemy przygotować je na każdą okazję. Przepis w formie oryginalnej jest wyjątkowo prosty. Z pewnością nie poświęcimy na niego zbyt wiele czasu. Tagiatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to idealny pomysł na to, by w romantyczny sposób zaskoczyć drugą połówkę kolacją. To także sprawdzony pomysł na smakowity, rodzinny obiad czy późny podwieczorek. Jednym słowem, włoski specjał jest dobry na każdą okazję.
Czy tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami jest trudne w przygotowaniu?
Często się zdarza, że niektóre przepisy przerażają większość osób, które nie mają zbytniego doświadczenia w kuchni. Jednak makaron tagliatelle z szynką parmeńską i pomidorami to przepis, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej, niż tylko kilka minut. Wystarczy ugotować makaron, posiekać pozostałe składniki i przygotować aromatyczny sos z gęstej śmietanki. Nie potrzeba nam tu wysublimowanych umiejętności kulinarnych - wystarczy odrobina chęci!
Jak serwować tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami?
Makaron tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami jest daniem kompletnym. Jeśli jednak chcemy zadbać o jego estetykę, wówczas możemy jego wierzch udekorować startym parmezanem i listkami świeżej bazylii. Pamiętajmy także o tym, by serwować makaron w głębszym talerzu i ułożyć go w charakterystyczny "kopiec". Dodatkowo, możemy podawać go w towarzystwie białego, musującego wina, które świetnie skomponuje się ze smakami, które już znalazły się na talerzu.