Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
To dopiero początek zimy? A nam się wydaje, że ciepła jesień odeszła już całe miesiące temu. Dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki naszego globu. Zamiast pakowania walizek wystarczy spakować do sklepowego koszyka kilka łatwo dostępnych składników kuchni azjatyckiej. Zamiast wielogodzinnej odprawy kilkunastominutowe krzątanie się po kuchni. Tajska zupa rybna gotowa. Podano do stołu.
Składniki kuchni azjatyckiej nie są trudne do zdobycia, zwłaszcza te wykorzystane do przygotowania zupy. Wystarczy nieco lepiej zaopatrzony sklep, więc zakupy można zrobić spontanicznie na przykład wracając z pracy. Dlaczego kuchnia azjatycka? To wyjątkowo atrakcyjna odskocznia od szarości, która towarzyszy nam, odkąd nastała późna jesień i zima. Już za moment początek nowego roku i czas karnawału, w którym warto dobrze się bawić także w kuchni i przy stole.
Do zupy tajskiej dodałam makaron ryżowy. Jeśli macie ochotę, możecie zastąpić go ryżem jaśminowym.
Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.
Wypróbuj również nasze kolejne propozycje obiadowe z krewetkami:
Wietnamska zupa krewetkowa
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.
Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.
Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.
Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.
Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.