Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeżeli nie masz możliwości zdobycia składników na zupą tajską z kukurydzy, takich jak: sos rybny, olej sezamowy czy trawa cytrynowa, proponuję następujące rozwiązania:
Zamiennik sosu rybnego
Możesz użyć sosu sojowego, ponieważ sos rybny zapewnia zupie głównie smak słony
Zamiennik oleju sezamowego
Możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy uprażyć na złoto na patelni ziarna sezamu, wymieszać z podgrzanym zwykłym olejem roślinnym, a następnie dokładnie zmiksować w blenderze.
Zamiennik trawy cytrynowej
Zamiast trawy cytrynowej możesz użyć skórki z limonki lub cytryny – dobrze wyparzonej i cieniutko obranej, tak by nie dodać do zupy z kukurydzy jej białych części
W większym garnku podgrzej bulion, dodaj do niego kukurydzę i oczyszczoną, a następnie lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Podgrzej i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz ogień.
Dodaj obrany i posiekany imbir, połówkę posiekanej ostrej papryczki (możesz dodać mniej lub więcej wedle uznania), a także sos rybny. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut.
Po tym czasie usuń z garnka trawę cytrynową, a dodaj mleko kokosowe i sok z jednej limonki. Gotuj całość przez kolejne 5 minut, a następnie dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
Następnie całą zawartość garnka przelej i przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu odseparujesz wszelkie twarde kawałki warzyw od delikatnej i kremowej zupy.
Przecedzoną zupę z kukurydzy zagotuj lekko i dodaj do niej pierś kurczaka pokrojoną w podłużne paseczki, a także pokrojoną w cieniutkie paski czerwoną paprykę. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż mięso będzie w pełni ścięte, a papryka lekko zmięknie. Na sam koniec dodaj do zupy dwie łyżki oleju sezamowego.
Zupę z kukurydzy podawaj gorącą, z kurczakiem, czerwoną papryką, a także ze świeżymi dodatkami w postaci liści kolendry, posiekanej papryczki chili i ćwiartki limonki. Dzięki temu każdy będzie mógł dopasować ostrość i kwaśność zupy do własnego gustu.