Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tamale to jedno z najstarszych dań pochodzących z kuchni meksykańskiej. Potrawa ta znana jest też w wielu krajach Ameryki Południowej. Są to sakiewki, nieco przypominające krokiety z różnego rodzaju farszem. Całość jest zawijana w liście np. kukurydzy lub bananowca i gotowana później na parze.
Bazą naszych tamale jest ciasto ryżowe, ugotowany kurczak, jajka, warzywa, zioła i przyprawy. Całość zawijamy w liście bananowca i gotujemy w garnku z przystawką do gotowania na parze lub w parowarze. Jeśli chcesz, możesz dodać też inne składniki, np. ulubione zioła lub przyprawy. Przygotowanie tej dość egzotycznej potrawy może wydawać się dość skomplikowane, ale w praktyce wcale takie nie jest. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się o tym.
Gotowe tamale serwuj z salsą warzywną, guacamole lub dowolnymi sosami. Możesz też podać je z surówką lub sałatką lub jako samodzielną przekąskę. Wybierz swoją ulubioną wersję i ciesz się tym oryginalnym smakiem.
Jeśli lubisz dania inspirowane kuchniami świata, nie przegap tego przepisu. Smacznego!
Ugotowany ryż zblenduj, dodaj starty ser i surowe jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło, dodaj do niego kostkę bulionową Kogutek WINIARY i mieszaj, aż oba składniki się połączą. Dodaj masę maślaną do ryżu i ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej posiekaną pietruszkę i rozdrobnionego kurczaka. Chwilę podgrzewaj i mieszaj, żeby kurczak połączył się z pozostałymi składnikami i sosem z patelni.
Liście bananowca umyj, osusz i rozłóż na blacie. Za pomocą łyżki nałóż trochę ciasta ryżowego na każdy z liści. Na ciasto połóż kurczaka z warzywami, plasterki pomidora, plasterki ugotowanych jajek i pokrojoną w paseczki paprykę. Złóż liście bananowca na pół.
Gdy wszystkie tamale będą zamknięte, umieść je w garnku do gotowania na parze i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania.