Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pączki to uwielbiany przez dzieci wypiek z ciasta drożdżowego, a w Tłusty Czwartek nie odmawiają ich sobie również dorośli. Najlepsze pączki są miękkie, puszyste, nadziane dużą ilością tradycyjnej marmolady o smaku różanym. Uważać warto natomiast na tanie pączki ze sklepowej półki, które mogą pochwalić się jedynie długą listą składników. Jeśli chcesz zjeść tanie, ale dobre pączki - wypróbuj nasz przepis!
Co jest potrzebne na tanie pączki?
Główny koszt przygotowania pączków to zakup oleju do smażenia oraz nadzienia, którym najczęściej jest gotowa marmolada. Jeśli zaś chodzi o samo ciasto, to bazuje ono na dosyć prostych i niedrogich składnikach. Do przygotowania drożdżowego wypieku potrzebna jest mąka, drożdże, mleko, żółtka jaj, cukier oraz niewielka ilość masła. Koszt przygotowania pączków można obniżyć, decydując się na wypiek pączków, zamiast ich smażenie. Duże znaczenie ma też to, czym nadziewamy tanie pączki. Jeśli będą to domowe przetwory, nie podwyższą kosztu przygotowania słodkości. Taniej będzie też podać pączki z cukrem pudrem lub lukrem niż z polewą czekoladową i posypką.
Tanie pączki przepis - czym je nadziać?
Jeśli chodzi o tanie pączki przepis, który prezentujemy zakłada wykorzystanie gotowego nadzienia - marmolady. Pączki można przygotowywać jednak z różnymi nadzieniami, nie tylko owocowymi. Doskonale smakują one między innymi z marmoladą różaną, z dżemem wiśniowym, z powidłami śliwkowymi, a także z budyniem waniliowym, śmietankowym czy czekoladowym. Pączki można nadziać samą czekoladą lub kremem czekoladowym. Dobrze smakują też z masą krówkową, bitą śmietaną, a nawet z twarożkiem. Co ważne, aby upewnić się, że ciasto będzie puszyste i dobrze wypieczone, a nadzienie nie wypłynie w trakcie smażenia, najlepiej smażyć pączki bez nadzienia, a dopiero później dodać je za pomocą szprycy. Można także pączki rozciąć i przełożyć bitą śmietaną z owocami.
Domowe pączki nie muszą być drogie. Z pewnością da się przygotować je tak, aby smakowały jak z najlepszej cukierni, a kosztowały tyle, co najprostszy deser. Samodzielnie usmażone pączki sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale także jako słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek dla dzieci. Można zapakować je również do pracy lub do szkoły. Jeszcze ciepłe najlepiej podawać z mlekiem lub kakao. Dorośli domownicy z pewnością nie odmówią domowego pączka do kawy czy herbaty. Sprawdzony przepis na tanie pączki warto wykorzystać również wtedy, kiedy spodziewamy się gości - na pewno będą pod wrażeniem!
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie dodać do mąki z żółtkami, wymieszać i na końcu dodać masło. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Przy formowaniu prószyć ręce mąką, gdyż ciasto będzie się kleić. Uformować kulę, zrobić dołek, nałożyć dżem i zakleić. Położyć na ściereczce posypanej mąką.
Gdy odrobinę podrosną włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z nadzieniem budyniowym tj. ugotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem, polecam także zamiast cukru pudru- polewę czekoladową.