Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Robimy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, sól i cukier, w środku zrobić wgłębienie. W miseczce rozrobić drożdże w 60 ml ciepłej wody. Dodać jajko i olej, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Natłuścić wnętrze miski, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. Rada dla zapracowanych: można zaoszczędzić sobie pracy wykorzystując gotowy spód do pizzy ;) Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem i wyłożyć ciastem
Do rozpuszczonego masła dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i chwilę podsmażamy. Połowę cebulki ( odsączając od masła) dodajemy do mięsa mielonego. Mięso mielone podsmażamy z cebulką i doprawiamy Ziarenkami Smaku. Wykładamy na ciasto drożdżowe.
Kurki podsmażamy na maśle.
Jarmuż dusimy kilka minut z resztą cebulki.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i Sos pieczarkowy Winiary. Wszystko mieszamy na jednolitą masę dodając kurki i jarmuż. Masę wylewamy na warstwę mięsną.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 min Smacznego!