Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta dyniowa to jeden z jesiennych deserów, którego nie może zabraknąć w menu. To ciasto super sprawdza się na co dzień i na specjalne okazje. Chcesz zaskoczyć nowym wypiekiem rodzinę i przyjaciół? Koniecznie sprawdź, jak przygotować tartę z dynią na słodko.
Tarta z dynią – jesienny deser na poprawę humoru
Kruche ciasto, w połączeniu z kremowym, dyniowym nadzieniem tworzy deser, który zachwyca nie tylko wizualnie, ale i smakowo. Podstawą tarty jest kruche ciasto – my korzystamy z gotowego ciasta, które możesz kupić w sklepie. Ale jeśli chcesz, możesz przygotować to ciasto samodzielnie. Wystarczy je tylko zapiec w piekarniku i wyłożyć na wierch przygotowane wcześnie nadzienie z dyni zanurzonej w syropie cukrowym. Upieczone ciasto jest delikatne, lekko kruszące się i doskonale kontrastuje z kremowym, słodkim nadzieniem. Gotową tartę dyniową możesz posypać kruszonymi pistacjami, które będą przyjemnie chrupać przy każdym kęsie.
Tarta dyniowa dla całej rodziny
Tarta z dynią na słodko możesz przygotować dla swoich bliskich na co dzień lub na specjalne okazje, np. na święta lub rodzinne uroczystości. Przekonaj się, jak pyszny to deser. Smacznego!
Usuń skórkę z dyni, a miąższ pokrój na kawałki o grubości 3 cm i długości 10 cm. Umieścić je w misce, najlepiej glinianej, posyp cukrem i zalej wodą. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, następnie postaw naczynie na kuchence i gotuj około 40 minut, aż dynia będzie miękka i sucha. Następnie odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tarty wyłóż kruchym ciastem, przykryj spód suchą fasolą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Wyjmij spód z piekarnika, wysyp fasolę, ostudź ciasto i wyjmij je z formy. Upieczone ciasto polej kremem dyniowym, posyp grubo posiekanymi pistacjami.