Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta jagodowa z kremem mascarpone jest zachwycającym deserem, który za sprawą jagód kojarzy się z ciepłym latem. Słodki smak owoców podkreślony jest puszystym serkiem mascarpone i śmietaną kremową. Całość utrzymana jest na równie puszystym cieście bazującym na proszku do pieczenia.
Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców.
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min.
Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu, aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 minut).
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody (zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch).
Ponownie delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć jagód.
Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na wysmarowane ciasto wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Wyjąć bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.