Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę posiekać z masłem. Dodać 50 ml wody, posolić i zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Papryki umyć i oczyścić z pestek oraz białych błon. Następnie pokroić w cieniutkie paseczki.
Boczek posiekać w drobną kosteczkę i wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni.
W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobniutkie piórka.
Kiedy boczek jest już rumiany dodać posiekaną paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 8 min.
Po tym czasie dodać mięso mielone wraz z przecierem pomidorowym. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Dusić około 10 minut.
Włączyć piekarnik. W tym czasie formę do tarty posmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Za pomocą widelca nakłuć je.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kiedy ciasto piecze się w piekarniku należy zrobić "sos" do tarty. Do startego sera dodajemy jajko i śmietanę, całość trzeba dokładnie wymieszać. Można całość doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczony spód do tarty wkładamy lekko przestudzony przygotowany farsz mięsny. Rozkładamy równomiernie.
Następnie mięso zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, tak by pokryć całą powierzchnię.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Smacznego :)