Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta pomarańczowa - delikatna i orzeźwiająca uczta dla podniebienia, która łączy w sobie słodycz pomarańczy z kruchym ciastem. Ten deser to doskonałe połączenie kwaśnego i słodkiego smaku. Kruche ciasto z pomarańczowym nadzieniem przyciągnie uwagę Twoich bliskich.
Prosty przepis na tartę pomarańczową
Przygotowanie tego deseru jest proste. Poradzą sobie z nim nie tylko doświadczeni cukiernicy, ale też Ci, którzy sporadycznie pieką domowe ciasta. Bazą tej tarty pomarańczowej jest kruche ciasto – możesz zrobić je samodzielnie w domu lub wykorzystać gotowe ciasto, które możesz kupić w sklepie. Kolejnym ważnym elementem jest oczywiście nadzienie pomarańczowe. Jak je zrobić? Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj trochę roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej. Teraz wystarczy całość zapiec, a tuż przed podaniem – udekorować je plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.
Tarta pomarańczowa doskonale nadaje się na specjalne okazje, ale także jako deser na co dzień. Jest ono doskonałe w każdym przypadku, od rodzinnych obiadów po romantyczne kolacje. Smacznego!
Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj 30 g roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej.
Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem kruchym. Nakłuj powierzchnię i wlej masę jajeczną. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny.
Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Wyciągnij je z formy i tuż przed podaniem udekoruj ciasto bardzo cienkimi plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.
Jeśli chcesz, tuż przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.