Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę, zimne masło i sól posiekaj. Dodaj jajko oraz 3 łyżki lodowatej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 min do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę (o średnicy 26-28 cm), nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
Kiełbasę białą obierz z osłonki i pokrój w plasterki lub kostkę, rozłóż na podpieczonym cieście.
Barszcz biały połącz z 200 ml zimnej wody, śmietaną i jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, wylej na ciasto.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika. W podpieczonej masie zrób 6 wgłębień i wbij ostrożnie jajeczka przepiórcze. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 4 minuty.
Przed podaniem udekoruj listkami majeranku lub oregano.