Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.
Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.
Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.