Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto: Mąkę przesiej na blat, usypując stożek. Dodaj pokrojone masło i sól - posiekaj całość dokładnie nożem.
Następnie w zagłębienie w mące wbij jajko. Dłońmi zagnieć szybko ciasto - aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało kleić, możesz dodać łyżkę zimnej wody.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie: Marchewkę obierz, umyj, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Bakłażana i cukinię umyj, obierz, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Plastry marchewki, cukinii i bakłażana muszą być jednakowej wysokości, zatem jeżeli bakłażan jest gruby, przekrój każdy z plastrów wzdłuż na pół.
Przygotowane plastry warzyw wymieszaj delikatnie z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i odrobiną soli. Marynuj warzywa przez 30 minut.
Następnie wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na szerokość blaszki do pieczenia (ok. 30 cm). Wysmaruj blaszkę masłem i obsyp bułką tartą, aby ciasto nie przywarło.
Wyłóż blaszkę ciastem, nakłuj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, odstaw, aby przestygło.
Przygotowując WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym, zmniejsz ilość wody do 100ml na dwa opakowania. W ten sposób uzyskasz gęstszą konsystencję sosu.
Przygotowanym sosem zalej wcześniej podpieczoną tartę do połowy wysokości brzegów. Warzywa odcedź z marynaty i układaj w pionie po okręgu skórką do góry, zatapiając do 2/3 wysokości w sosie.
Tak przygotowaną tartę piecz jeszcze przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.