Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
Piecz 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij i wystudź spód.
Na patelnię wrzuć masło i dodaj kurki. Smaż aż puszczą wodę, a potem jeszcze trochę – aż woda wyparuje.
Gotowe kurki zdejmij z patelni, a na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.
Składniki nadzienia – jogurt, śmietana, jajka, przyprawy wraz z Ziarenkami Smaku i świeżym tymiankiem – włóż do miski i wymieszaj.
Na spód tarty wysyp kurki i kawałki sera feta oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, a całość zalej wcześniej przygotowaną masą.
Gotową tartę wstaw do piekarnika na pół godziny i piecz w temperaturze ok. 180°C.
Podawaj ciepłą, udekorowaną listkami świeżego tymianku.