Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na prosty, szybki obiad? A może chcesz przygotować coś dobrego dla swoich bliskich, który wpadną z wizytą? Tarta z łososiem wędzonym łączy w sobie różne tekstury i smaki, tworząc połączenie, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Tarta z łososiem – na obiad lub przekąskę dla całej rodziny
Kruche ciasto stanowi bazę tego wyjątkowego dania. Jest delikatne, rozpływające się w ustach, co stanowi doskonałe tło dla głównego bohatera - wędzonego łososia. My dla podbicia smaku, dodajemy śmietankę łososiową, ale jeśli nie uda Ci się jej kupić, możesz dodać samą kremówkę lub śmietankę wymieszaną np. z odrobiną kremowego serka o smaku łososia. Idealnie pasuje tu też włoski ser – możesz go zastąpić innym, ulubionym serem, który dobrze sprawdza się w zapiekanych daniach. W tym przepisie sprawdzi się też świeży koperek, który możesz dodać do masy śmietankowej.
Tarta z łososiem wędzonym na każdą okazję
Nasza tarta z wędzonym łososiem jest idealna na przyjęcia, kolacje lub romantyczne wieczory. Ten przepis może też urozmaicić Twoje codzienne menu. Przygotowanie takiego posiłku nie zajmie Ci wiele czasu, dlatego możesz go zrobić nawet w najbardziej zabiegany dzień. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozwiń ciasto i połóż je na blasze do pieczenia. Do miski wbij jajko, dodaj starty lub pokruszony ser, śmietanę łososiową i posiekanego łososia. Powstałą masę wylej na ciasto i delikatnie zagnij brzegi, tak aby nadzienie nie wypłynęło na wierzch.
Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.