Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rabarbar – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.
Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.
Tarta – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.
Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.
Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.
W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.
W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.
Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.