Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta ze szpinakiem i warzywami to idealny przepis dla całej rodziny. Jeśli lubisz słodkie tarty z owocami, warto sprawdzić także wersję wytrawną. Idealnie nadaje się na piknik, jako jedna z przystawek podczas przyjęcia lub jako oryginalna kolacja. Jak przygotować ten pyszny wypiek i dlaczego warto? Znajdziesz tu najważniejsze wskazówki.
Tarta to przepis wywodzący się z kuchni francuskiej. Tym mianem określa się wypiek z ciasta kruchego (jak w tym przepisie), w niektórych wersjach powstający także z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Tarty można piec od razu z wypełnieniem lub najpierw wstępnie upiec ciasto, a dopiero potem dodać składniki tworzące farsz i wówczas wrzucić do piekarnika ponownie. Danie jada się zawsze na zimno, a nie na gorąco.
Wersja z warzywami jest nie tylko pyszna, ale przy tym też bardzo kolorowa. Mozaikę różnych kolorów tworzą cukinia, cebula, marchew, szpinak, por, a dzieło wieńczy ser feta - idealny nie tylko do sałatek, ale też do tart. Żeby przekąska była wyrazista, warto dodać także czosnek.
Idealna tarta jest chrupiąca na brzegach i mięciutka w środku. A to dlatego, że wewnątrz oprócz warzyw znajduje się ścięta w wyniku pieczenia mieszanina jaj, śmietany i bulionu.
Przygotowując warzywa na tartę pamiętaj, że nie musisz rygorystycznie trzymać się przepisu. Nic złego się nie stanie, jeśli trafi tam na przykład pomidor albo zielone szparagi. Tartę warto przygotowywać szczególnie latem, gdy świeżych produktów jest po dostatkiem i są przy tym niedrogie. Gdy trudniej o świeże składniki zawsze można wprowadzić drobne modyfikacje, na przykład zastępując świeży szpinak przez mrożony.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10-12 minut, aż lekko się zrumieni.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy i pora, aż zmiękną. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i szpinak, smaż przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj jajka ze śmietanką i bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na podpieczony spód tarty wyłóż podsmażone warzywa, a następnie zalej je mieszanką jajeczno-śmietankową.
Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż masa się zetnie i wierzch lekko zrumieni.
Podawaj tartę na ciepło lub na zimno, najlepiej z ulubioną sałatką.