Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta szpinakowa z dodatkiem sera feta stanowi doskonały sposób na szybki i pożywny obiad, na który nie wydasz dużo. Choć sam szpinak budzi postrach nie tylko wśród dzieci, podany w ten sposób, na pewno podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Połączony z aromatycznymi przyprawami i słonym serkiem stanie się niezawodnym pomysłem na obiad bez mięsa lub przekąskę na przyjęcie.
Mąkę wymieszaj z masłem, żółtkami, 1 jajkiem, solą, papryką i 5 łyżkami zimnymi wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Przygotuj farsz. Ten przepis na tartę ze szpinakiem zakłada użycie świeżego szpinaku, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać mrożony w liściach lub rozdrobniony.
Zblanszuj go w gorącej wodzie lub rozmroź i przełóż do naczynia. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wymieszaj ją ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i przyprawą WINIARY. Na koniec dodaj do farszu pokrojony w kostkę ser feta i dopraw pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Pamiętaj, żeby całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Na wierzch wyłóż farsz i wstaw tartę do piekarnika na około 45-50 minut. Tarta ze szpinakiem i serem feta doskonale smakuje podana z filiżanką Barszczu Czerwonego WINIARY.
Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.
Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.
Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY.
Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.
Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .
Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.
Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Małgorzata