Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.
Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.
Ser camembert pokroić w cienkie plastry.
Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.
Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.
Podawać ozdobione listkami rukoli.