Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tatar z pomidora i grillowanego boczku to połączenie aromatycznych i soczystych warzyw, ziół oraz chrupiących kawałków bekonu. Taka przekąska najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy na wyciągnięcie ręki mamy najlepsze dojrzewające w słońcu pomidory. Nasz tatar z pomidorów i boczku to harmonijne połączenie smaków na jednym talerzu. Chcesz przekonać się, jak to smakuje? Nie przegap naszego przepisu.
Tatar z pomidorów i boczku – pyszna, lekka przekąska na grilla i nie tylko
W tej przekąsce soczyste, pełne aromatu pomidory łączą się z lekko słonym boczkiem, pikantną cebulką, czosnkiem i świeżą bazylią, tworząc świetne połączenie, które doskonale urozmaici wiosenne i letnie menu. Przygotowanie naszego tatara z pomidorów jest proste i ekspresowe – zajmuje mniej niż kwadrans. Wystarczy tylko obrać i pokroić pomidory, odsączyć je z nadmiaru soków, wymieszać je z posiekaną cebulką, czosnkiem, bazylią i pieprzem. Teraz czas na boczek, który podsmażamy przez chwilę na patelni. Ostatnim krokiem jest przełożenie tatara na talerzyki, dodanie do niego sosu winegret. Tuż przed podaniem tatar z pomidora można udekorować jeszcze kolejnymi listkami bazylii. Smacznego!
Pomidory obierz, wypestkuj i pokrój w drobną kostkę.
Umieść pomidory na durszlaku i posól je.
Drobno posiekaj szalotkę. Obierz i posiekaj ząbek czosnku. 4 małe listki bazylii odłóż na bok, a resztę posiekaj. Wymieszaj pomidory, szalotkę, czosnek, bazylię i pieprz. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek.
Wymieszaj ocet i olej. Rozłóż tatar na 4 talerze, na wierzch ułóż boczek, polej sosem winegret i udekoruj listkami bazylii.