Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj, odstaw.
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana będzie lśniąca.
Wlewaj następnie partiami żółtka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec dodawaj stopniowo wymieszane wcześnie mąki – mieszaj całość delikatnie już łyżką.
Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia (staraj się równo rozłożyć masę).
Włóż tortownice od razu do piekarnika, nagrzanego do 160oC na ok. 15 minut,odstaw do ostygnięcia. Analogicznie postępuj w przypadku kolejnych 4 blatów.
Fioletową (albo niebieską) galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody (kolejne kolory też w takiej samej ilości wody), odstaw do ostygnięcia, po czym włóż do lodówki.
Gdy galaretka będzie już tężeć (nie może być całkowicie płynna, bo wsiąknie w biszkopt), wylej ją na pierwszy blat, umieszczony w tortownicy, po czym przykryj galaretkę kolejnym biszkoptowym krążkiem.
Wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Analogicznie postępuj z kolejnymi kolorami. Na koniec włóż tort do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietankę i mascarpone umieść w jednej misce - zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru.
Tort wyciągnij z tortownicy i pokryj z każdej strony kremem. Włóż do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ozdób tort owocami.